internet of things

internet of things

Niet alleen mensen zijn online, maar ook steeds meer dingen zijn verbonden met het internet. Denk aan machines, sieraden (wearables), auto’s, en huishoudelijke apparaten zoals koelkasten, wasmachines en thermostaten. Ze vormen samen een groot ‘internet of things’, oftewel het internet der dingen. Dat biedt oneindig veel mogelijkheden.

Wat kunnen we ermee?

Momenteel betekent het dat we onze smartphone vaak als afstandsbediening voor licht, verwarming en tv gebruiken. De verwachtingen zijn echter dat het internet der dingen in de (nabije) toekomst productieprocessen zal verbeteren en dat het oplossingen kan bieden voor problemen op het gebied van milieu, zorg en onderwijs. Maar meer en meer zullen de apparaten ook onderling gaan communiceren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een koelkast die een storing heeft en middels een internetverbinding kan de fabrikant vaststellen welk onderdeel het betreft. Vervolgens kan een monteur direct het goede onderdeel vervangen. Dit geeft natuurlijk een grote besparing in tijd en geld.

Verder:
– Een horloge met GPS registreert je dagelijkse sportprestaties
– Boeren gebruiken ‘smart sensors’ of drones om hun gewassen via internet te monitoren
– Autofabrikanten werken aan auto’s die met behulp van sensoren zelfstandig rijden (Tesla AutoPilot, Mercedes F015)
– Via je smartphone is het mogelijk om vanaf je vakantieadres de temperatuur thuis te regelen (Toon van Eneco) of je verlichting aan en uit te schakelen.

Ook in de zorg is het aantal toepassingen van het Internet of Things oneindig, denk bijvoorbeeld aan allerlei apparaten en wearables die data kunnen doorsturen naar artsen waardoor patiënten op afstand gemonitord kunnen worden.

Zijn er risico’s?

Het verlies van privacy wordt gezien als een groot nadeel van het internet der dingen. Want als ongeveer ieder apparaat verbonden is met internet, blijft er weinig van onze privacy over. Want deze apparaten genereren veel data die worden opgeslagen; de zogenaamde Big Data (waarover meer in een later blog). Dat maakt onze persoonlijke leefomgeving bovendien erg interessant voor online inbraken. Dit maakt het dan ook noodzakelijk om alles zo simpel mogelijk in te richten zodat de beveiliging gegarandeerd kan worden.

Het blijft dan ook zaak om goed te bekijken wat je allemaal nodig hebt en op een nuchtere manier gebruik te maken van alle nieuwe mogelijkheden.